header image
Start arrow Środowisko
Propozycja zakazu chirurgicznej kastracji świń w UE PDF Drukuj E-mail
poniedziałek, 28 marzec 2011
Zakończona właśnie belgijska prezydencja UE przedstawiła pod koniec grudnia propozycję wprowadzenia zakazu chirurgicznej kastracji świń hodowanych w UE. Konsultacje w tej sprawie właśnie trwają. Swoją opinię ze strony polskiej wyraziła także Fundacja Viva, całkowicie potępiając kastrację chirurgiczną, która przeprowadzana na masową skalę prowadzi do ogromu nadużyć takich jak kastracja bez znieczulenia oraz bez podania zwierzęciu środków uśmierzających ból po zabiegu, przeprowadzanym najczęściej w niewłaściwych warunkach.
Jednak w przypadku wieprzowiny zarejestrowanej w ramach systemu „gwarantowanych tradycyjnych specjalności” lub „oznaczeń geograficznych” (chronione oznaczenie geograficzne (CHOG) lub chroniona nazwa pochodzenia (CHNP)) oraz wieprzowiny produkowanej do wykorzystania w tradycyjnych produktach wysokiej jakości wymienionych zgodnie z pkt 6, kastracja jest nie do uniknięcia, jeśli mają zostać zachowane obecne normy jakości.
W UE aż 77% ze 125 milionów świń zabijanych każdego roku, kastrowanych jest bez znieczulenia! Prawo unijne dopuszcza taką praktykę w specyficznych okolicznościach: gdy zwierzę nie skończy jeszcze 7 dni a zabieg musi zostać przeprowadzony przez lekarza weterynarii. W praktyce wygląda to jednak inaczej, aż 88% zwierząt kastrowanych jest przez hodowców! Trudno sobie wyobrazić ogrom cierpienia kryjącego się za tymi liczbami. Jest to oczywiście również pogwałceniem prawa UE
Kastracji chirurgicznej zabroniła już Norwegia i Szwajcaria. W odpowiedzi na konsultacje, Viva stwierdziła, że UE powinna jak najszybciej wprowadzić bezwarunkowy zakaz kastracji chirurgicznej. Apelujemy także do Rady UE o promocję rolnictwa ekologicznego respektującego prawa zwierząt i środowisko naturalne.
Należy stworzyć europejskie partnerstwo w zakresie kastracji świń, wspierane i finansowane przez Komisję Europejską, którego celem będzie zapewnienie akceptacji produktów ze świń niekastrowanych chirurgicznie przez władze i konsumentów w Unii Europejskiej, ale również na rynkach państw trzecich.
Więcej o hodowli świń:
http://www.ferma.viva.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=52
< Poprzedni   Następny >

Ostatnio dodane