header image
Start arrow Środowisko
Chów przemysłowy a środowisko PDF Drukuj E-mail
wtorek, 16 październik 2007
Spis stron
Chów przemysłowy a środowisko
Strona 2
Strona 3

Pustynnienie

Według raportów ONZ obszar pustynny rośnie w tempie 193 192 km2 każdego roku – 60% obszaru Polski (51). Ta zamiana niegdyś urodzajnych ziem w pustynię nazywa się pustynnieniem i dotyka ponad 1 światowego obszaru lądowego (52). Jednym z głównych czynników tego procesu jest prowadzenie ferm dla bydła oraz wypas owiec, wielbłądów i kóz na obrzeżach obecnych pustyń.

40 % globalnej ziemi rolnej zostało zdegradowane w ostatnim wieku z powodu problemów, takich jak: wzrost zagęszczenia, wyczerpywanie się żywności i zanieczyszczenie środowiska (53). Grunty po lasach deszczowych są szczególnie podatne na niszczenie, jako że gleba jest tam stosunkowo cienka. Przez tysiące lat przystosowywała się do podtrzymywania lasu z jego siecią korzeni, a te z kolei przytrzymywały glebę razem. Efektem wypasu bydła przy ich ciężarze i twardych kopytach jest utwardzanie ziemi, łamanie jej struktury i spadek żyzności. Utrata drzew prowadzi także do zredukowania pary wodnej, co powoduje zmiany klimatyczne i zmniejszoną ilość opadów. Końcowym efektem działania tych różnych czynników jest pustynia. Na nieszczęście, gdy gleba staje się sucha, pozbawiona życia i nieodpowiednia dla bydła, właściciele farm przenoszą się i rozpoczynają ten sam proces gdzie indziej.

Najbardziej skutecznym sposobem zwolnienia procesu pustynnienia jest zmniejszenie nadmiernego wypasu, wycinania drzew i destrukcyjnych form uprawy i nawadniania (54). Jest powszechnie uznane przez wiele organizacji, że intensywne praktyki hodowlane zaburzają równowagę i są niszczące dla środowiska. Organizacja WWF zaleca w raporcie „Living Planet 2000”, żeby ludzie zmniejszyli spożycie produktów mlecznych i mięsnych w celu zmniejszenia konieczności wypasu takiej ilości bydła (55).

Ginięcie Gatunków

Skala wylesiania oznacza, że tysiące gatunków, a być może nawet miliony tracą swoje naturalne środowisko w coraz to szybszym tempie. Przebogata i często unikatowa flora i fauna lasów ginie. Każdej godziny kolejne 3 gatunki roślin lub zwierząt wymierają (56). Szacuje się, że przynajmniej połowa wszystkich gatunków świata żyje w lasach deszczowych.

Wiele roślin lasów deszczowych ma cenne właściwości lecznicze i zawiera jedyny ze znanych leków na pewne choroby. Używa się ich przy leczeniu nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i wielu innych chorób. Poprzez likwidację lasów deszczowych możliwe, że niszczymy bogate zasoby nowych leków, które mogłyby wyleczyć poważne choroby. Wiele z niszczonych gatunków jest nieznanych ludzkości.

Dzika Przyroda

Co więcej, większość dzikiej przyrody jest traktowana jak konkurencja dla rolników i farmerów. Wiele gatunków ginie nie tylko z powodu pestycydów i celowej destrukcji środowiska naturalnego, tj. terenów zalesionych, bagiennych, stawów, ale jest także zabijanych z broni, poluje się na nie i łapie w pułapki. W Wielkiej Brytanii lisy, króliki, borsuki i w coraz większej mierze znów dziki są uważane za zagrożenie dla interesów farmerów. W Stanach Zjednoczonych każdego roku myśliwi i łowcy rządu federalnego zabijają około 100 000 kojotów, rysi amerykańskich, dzikich świń i pum. Strzela się do nich z samolotów, łapie w metalowe potrzaski i pętle (na szyję) lub truje się je cyjankiem (57). Ta liczba nie obejmuje wielu zwierząt pomyłkowo złapanych w pułapki i zwierząt zabijanych przez właścicieli ziemskich.



Ostatnio dodane